ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Ένα από τα καλά (ή κακά) του επαγγέλματος (ανάλογα με την οπτική του καθενός) είναι η ανάγκη μετάβασης σε διάφορες πόλεις. Άλλωστε, οι τελευταίες βάζουν τα γιορτινά τους πολύ πριν την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα τελευταία χρόνια εντύπωση μου έκανε ο λαμπρός φωτισμός του Βόλου, ενώ το Ηράκλειο φέτος είναι πιο γιορτινό από ποτέ (σε αυτό συνέβαλλε και η πρωτοβουλία του τοπικού εμπορικού συλλόγου να υπάρχει μουσική (είτε ζωντανή με παρουσία καλλιτεχνών είτε με DJ) στους βασικούς δρόμους της πόλης). Το κέντρο της Αθήνας παραμένει εκθαμβωτικό.

Αντιθέτως, η Θεσσαλονίκη, η πόλη που ζω, φαίνεται να ανακυκλώνει τη μιζέρια της. Περιορίζεται στον άξονα της Αριστοτέλους, ενώ κατευθυνόμενοι προς το σιδηροδρομικό σταθμό ή τα δικαστήρια (πύλες εισόδου της πόλης) μας τρώει το μαύρο σκοτάδι. Ακόμη και στην Εγνατία ο φωτισμός κάλλιστα μπορεί να συγκριθεί με εκείνον μιας … κωμόπολης.

Όταν αναζητούμε έσοδα από τον τουρισμό και προσπαθούμε να αναδείξουμε τις «καταπιεσμένες» δυνάμεις αυτής της πόλης είναι παράδοξο να μην εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρία των εορτών που ούτως ή άλλως αρκετοί βαλκάνιοι θα επιλέξουν την πόλη ως τόπο διακοπών. Θα μπορούσαμε να διευρύνουμε το δυνητικό τουριστικό απόθεμα αυτής της πόλης. Η νέα παραλία, τα κάστρα και οι εκκλησίες της πόλης (μην ξεχνάμε ότι εορτάζουμε Χριστούγεννα!) προσφέρουν πάμπολλες δυνατότητες τουριστικής ανάδειξης για τη Θεσσαλονίκη. Είναι παράλογο να μην έχουμε φροντίσει να εντάξουμε όλα τα ανωτέρω σε ένα συνεκτικό «εορταστικό σχέδιο» (με κατάλληλο φωτισμό, διευκόλυνση επισκεψιμότητας κ.λπ.).

Αλλά μία που αναφερθήκαμε στα Χριστούγεννα. Αλήθεια καταλαβαίνει κανείς από τις «εορταστικές πρωτοβουλίες» του Δήμου ότι γιορτάζουμε Χριστούγεννα σε τούτη την πόλη; Υπάρχει κάτι που μας το θυμίζει; Υπάρχει κάποια φωτεινή επιγραφή; Κάποια ευχή για «καλά Χριστούγεννα»; Ωραίος ο στολισμός με ξωτικά, Άγιους Βασίληδες, έλατα, και φωτεινές επιγραφές που αναφέρονται σε «μαγεία, τύχη, πνεύμα, χρυσόσκονη, λάμψη, αστέρια, όνειρα, κουραμπιέδες» κ.λπ. αλλά κάτι πιο συγκεκριμένο δεν θα έπρεπε να υπάρχει; Εορτάζουμε τη γέννηση του θεανθρώπου, ναι ή όχι;

Μου αρέσει μία πολυπολιτισμική και ανεξίθρησκη Θεσσαλονίκη. Τούτο, όμως, ουδόλως ταυτίζεται με την άθρησκη ή άθεη πόλη. Όλοι πρέπει να μπορούν να βιώνουν τις θρησκευτικές εορτές τους (σε όποια θρησκεία πιστεύουν). Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της χαράς, της αγάπης, της ελπίδας, της μεγάλης προοπτικής για τον άνθρωπο. Είναι η ημέρα που οι Χριστιανοί (Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Προτεστάντες) εορτάζουν τη γέννηση του Υιού του Θεού. Σε όλη την Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα πολλοί θέλουν να βιώνουν αυτή τη γιορτή. Όχι μόνον μέσα στις εκκλησίες. Στους δρόμους και στα στενά αυτής της πόλης. Κάθε πόλης. Το δικαίωμα αυτό δεν πρέπει να το υποσκάπτει κανείς, πόσω μάλλον ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Καλά Χριστούγεννα!

Διαβάστε το άρθρο στη Μακεδονία

Καταλάβατε Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη;