ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Σήμερα ψηφίζουμε εκ νέου. Σε μεγάλο βαθμό γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Η κάλπη μπορεί να είναι κενή, αλλά τα προικιά της 21ης Μαΐου την περιστολίζουν. Η ΝΔ πετυχαίνει μία στρατηγική νίκη. Το μόνον ζητούμενο είναι το εύρος της αυτοδυναμίας. Η διαφορά, όμως, από την αξιωματική αντιπολίτευση (περίπου 20% είτε στη θέση αυτή βρεθεί το ΠΑΣΟΚ είτε παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ) αποτελεί μοναδική στιγμή στα ελληνικά μεταπολιτευτικά χρονικά. Ποτέ άλλοτε η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ήταν τόσο απισχνασμένη. Και ποτέ άλλοτε τα κόμματα που ομνύουν στην κεντροαριστερά (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) -ακόμη και συναθροιζόμενα- δεν βρέθηκαν πίσω, με τέτοια διαφορά, από την πάλαι ποτέ «συντηρητική» παράταξη.

Για ποιο λόγο συνέβη αυτό; Ίσως γιατί η ΝΔ, επί Μητσοτάκη, έπαψε να αποπνέει τη ναφθαλίνη της συντήρησης. Άφησε άλλα κόμματα να κυριαρχούν στο πολιτικό στασίδι με φορεσιά του παρελθόντος και στράφηκε προς το μεταρρυθμιστικό κέντρο (όπου κυριάρχησε) συνεχίζοντας την εκσυγχρονιστική πορεία της χώρας που διακόπηκε ανόητα και ατσούμπαλα το 2004, από την ίδια τη ΝΔ (τότε υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή του «κουρασμένου»).

Προφανώς, το χώρο του κέντρου δεν τον κέρδισε μόνη της η ΝΔ. Έβαλαν πλάτη (μάλλον πλατάρες) ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώτος γιατί επιδόθηκε το τελευταίο εξάμηνο σε έναν αδιάλειπτο πολακισμό (ήτοι μικρονοικό λαϊκισμό) και το δεύτερο γιατί επέδειξε φοβικά σύνδρομα στην προοπτική (συγ)κυβερνησιμότητας. Το αποτέλεσμα ήταν να χαρίσουν ασμένως τους ψηφοφόρους που αναζητούν κυβερνητική λύση και προοπτική (δηλαδή πρωτίστως τους ανθρώπους που έχουν μάθει να λειτουργούν πέρα από ιδεοληψίες και με κυρίαρχο κριτήριο τον ορθό λόγο) στη ΝΔ.

Σήμερα, το ενδιαφέρον της εκλογικής βραδιάς θα περιοριστεί στο πόσα και ποια κόμματα θα περάσουν τον πήχη του 3% και θα αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αύριο, όμως, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί αλλού. Πρώτα-πρώτα στις αποφάσεις που θα πάρει ο «άχαστος». Μετά από έξι διαδοχικές ήττες, απόφαση παραμονής του Τσίπρα στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα τεράστιο δώρο στον Ανδρουλάκη. Βέβαια, αληθές είναι ότι χωρίς τον Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέλλον, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι με τον Τσίπρα δεν έχει παρόν. Συνεπώς, τυχόν παραμονή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση (δημοσκοπικά) πολύ πριν τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Το σημαντικότερο θέμα, όμως, για την αυριανή ημέρα είναι άλλο. Πώς θα κυβερνηθεί τούτη η χώρα από τη ΝΔ; Θα επαναληφθεί το μεταπολιτευτικό φαινόμενο, η δεύτερη κυβερνητική θητεία του ίδιου κόμματος να κλυδωνίζεται από εσωκομματικές μάχες και να στιγματίζεται από σκάνδαλα; Θα δοθούν επιτέλους οριστικές λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα που όλοι αναγνωρίζουν διαχρονικά, αλλά ουδείς επιλύει (λ.χ. υγεία, δικαιοσύνη, ασφάλεια). Το πως θα πορευτεί τούτη η χώρα την επόμενη τετραετία, σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί από τη Δευτέρα. Από τις αυριανές ανακοινώσεις του νέου κυβερνητικού σχήματος και από τις επιλογές του Πρωθυπουργού στα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε το άρθρο στη Μακεδονία

Περάστε ψηφίστε τελειώσατε