ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ATHENSVOICE.GR.

Τελικά, οι ποικιλώνυμοι ταγοί μας είναι ανίκανοι ή απλά ψεύτες;

Μερικές παρατηρήσεις με αφορμή την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής, όπως τα αποδέχθηκε η Ελληνική πολιτεία και οδήγησαν στην παραίτηση του Διοικητή της ΕΥΠ και του Γενικού Γραμματέα τoυ Πρωθυπουργού είναι τα ακόλουθα: Ένας Δημοσιογράφος (Θανάσης Κουκάκης) παρακολουθείται «νόμιμα» από την ΕΥΠ. Όταν ο ίδιος υποψιάζεται την παρακολούθησή του και καταγγέλλει το γεγονός στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η «νόμιμη» παρακολούθηση από την ΕΥΠ διακόπτεται. Όλως παραδόξως ξεκινάει από αγνώστους η παγίδευσή του τηλεφώνου του από το παράνομο Predator.

Ένας πολιτικός (Νίκος Ανδρουλάκης) παρακολουθείται «νόμιμα» από την ΕΥΠ, δίχως να το γνωρίζει (;) ο Πρωθυπουργός, κατά δήλωσή του, στον οποίο υπάγεται η ΕΥΠ. Η παρακολούθηση διακόπτεται δύο ημέρες μετά την ανακήρυξή του σε αρχηγό της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Όλως παραδόξως, την ίδια περίοδο, γίνεται απόπειρα παγίδευσής του από το παράνομο Predator.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η ΕΥΠ δεν χρησιμοποιεί το Predator. Πράγματι, δεν το χρειάζεται αν κάνει «νόμιμες» επισυνδέσεις. Αρκέστηκε, όμως, μόνον σε αυτές; Πόσο τυχαίο είναι το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις τη «νόμιμη» παρακολούθηση ακολούθησε χρονικά μια παράνομη; Σημειωτέον ότι οι «επιχειρησιακές» δυνατότητες των δύο τρόπων παρακολούθησης  ουσιαστικά διαφέρουν. Με τη χρήση της «νόμιμης» συνακρόασης η ΕΥΠ απλώς ακούει. Ο χρήστης, όμως, του Predator ακούει, βλέπει και μαγνητοσκοπεί. Υποκλέπτει φωτογραφίες, βίντεο και sms που υπάρχουν αποθηκευμένα στο κινητό σου. Εάν για παράδειγμα κάποιος θέλει να εκβιάσει, οι φωτογραφίες και τα βίντεο είναι σαφώς πιο αποτελεσματικό όπλο από κάποια λόγια.

Παρατήρηση πρώτη: Τη λέξη νόμιμη τη θέτουμε σε εισαγωγικά. Γιατί πρέπει να εξηγήσουν τα στελέχη της ΕΥΠ και η αρμόδια Εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΠ και εκδίδει τις σχετικές διατάξεις παρακολούθησης με ποιες ενδείξεις κινδύνου της εθνικής ασφάλειας ζήτησαν οι πρώτοι και έδωσε άδεια η δεύτερη να παρακολουθηθεί το τηλέφωνο ενός δημοσιογράφου αρχικά και ενός πολιτικού στη συνέχεια. Η τυπική νομιμότητα (αίτηση – άδεια/διάταξη από εισαγγελέα) δεν αρκεί εάν δεν υπήρξε ουσιαστικός λόγος για τις συγκεκριμένες παρακολουθήσεις. Επίσης, πρέπει να διευκρινιστεί εάν η διάταξη της Εισαγγελέα αναφέρει το όνομα του αρχηγού της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Γνώριζε για ποιόν έδινε άδεια παρακολούθησης ή της παρουσιάστηκαν απλώς αριθμοί τηλεφώνων, κάτι που δυστυχώς γίνεται σε τέτοια αιτήματα; Εάν απλά της παρουσιάστηκε ένας απλός αριθμός ή αριθμοί κινητών τηλεφώνων με ελλιπή αιτιολογία τότε προφανώς μιλάμε και για εξαπάτηση της εισαγγελικής αρχής δια της αποκρύψεως της αλήθειας. Το γεγονός είναι ένα: Στην περίπτωση της «νόμιμης συνακρόασης» κάποιοι απλά δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Συνεπώς, δεν κινήθηκαν εντός του πλαισίου του νόμου. Άραγε, τούτο έγινε μόνον σε δύο περιπτώσεις ή σε πολύ περισσότερες;

Παρατήρηση δεύτερη: Από την ημέρα που ήρθε στο φως, το γεγονός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού του Ανδρουλάκη με το Predator, βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και κομματικά στελέχη –όπως και μερίδα του Τύπου– επιδόθηκαν σε μια παράδοξη και απρόσμενη προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος. Κάποιοι προσπάθησαν να μας πείσουν ότι τέτοιου είδους απόπειρα παγίδευσης συνέβη και σε άλλους ευρωβουλευτές –δίχως βέβαια να μπορούν να κατονομάσουν έστω έναν–, ενώ έφθασαν να παρουσιάζουν τις παράνομες υποκλοπές (Predator) ως κάτι αυτονόητο που συμβαίνει επί έτη στη χώρα μας, όπου αλωνίζουν ξένες μυστικές υπηρεσίες και υπάρχουν ποικίλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Προφανώς, εάν η χώρα ήταν ξέφραγο αμπέλι, η κυβερνητική ευθύνη θα παρέμενε υπαρκτή, ίσως και πιο σημαντική από την παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου και ενός πολιτικού. Το γεγονός ότι όσοι επιδίδονταν σε τέτοιες νοητικές ακροβασίες δεν ήταν ευήθεις πολιτικοί καθιστούσε την όλη υπόθεση εξόχως περίεργη.

Διαβάστε το άρθρο στη athensvoice.gr

Ελλάδα 2022 Κάποιοι ακούνε με πάθος την κάθε μας στιγμή…