ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αγαπητή Bild.

Διάβασα ότι σε πρόσφατο δημοσίευμά σου εξανέστης! Σε ενόχλησε τα μάλα η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να επιδοτήσει -με το γλίσχρο ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ- την αντικατάσταση οικιακών συσκευών από τα ελληνικά νοικοκυριά. Στην ουσία πρόκειται για μερική επιδότηση αντικατάστασης ενεργοβόρων ψυγείων, καταψυκτών και κλιματιστικών. Αυτό που εμφατικά δηλώνεις ως πρόβλημα είναι ότι οι Έλληνες θα αποκτήσουν καινούργιο ψυγείο με χρήματα και των Γερμανών φορολογουμένων!

Το ρεπορτάζ σου, όμως, είναι εν μέρει αληθές. Και η μισή αλήθεια, ενίοτε είναι χειρότερη από το ψέμα. Πράγματι, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιούνται κοινοτικοί πόροι. Συνεπώς, χρήματα όλων των ευρωπαίων, όπως αντίστοιχα πράττουν άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που παραλείπεις να αναφέρεις στο άρθρο σου είναι ότι ευτυχώς που υπάρχουν κράτη σαν την Ελλάδα που οι εκάστοτε επαΐοντες σχεδιάζουν την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας με κύριο γνώμονα μικροπολιτικά συμφέροντα και διευθετήσεις. Χάρη σε εμάς, λοιπόν, θα τονωθούν οι θέσεις εργασίας στη Γερμανία γιατί θα αγοράσουμε πρωτίστως γερμανικά προϊόντα που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά στους τομείς που επιδοτούνται. Αντί, λοιπόν, το άρθρο σου να έχει αρνητικό πρόσημο και να απευθύνεται στα ταπεινά ένστικτα των Γερμανών αναγνωστών σου ήταν καλύτερο να διάνθιζες το άρθρο σου με διθυραμβικά σχόλια για τους Έλληνες κυβερνώντες αλλά και εμάς τους πολίτες -καταναλωτές που στηρίζουμε τη γερμανική βιομηχανία και όχι μόνον. Στηρίζουμε, επίσης, με το φτωχό μας βαλάντιο και την επαύξηση των μερισμάτων των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων που μονοπωλούν την ελληνική αγορά στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών. Μεταβιβάζουμε πόρους, αγαπητή Bild. Από τον κοινό ευρωπαϊκό κορβανά στις γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και στις δυτικοευρωπαϊκές αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών. Εμείς, δυστυχώς, είμαστε απλά ένας ενδιάμεσος σταθμός.

Αγαπητή Bild, όπως γνωρίζεις το νέο «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» («ΕΣΠΑ 2021-2027») αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Ιουλίου 2021 και σύμφωνα με αυτό πρόκειται να διατεθούν για την χώρα μας πόροι συνολικού ύψους 26,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα 7 έτη, από τα οποία τα 20,9 δισ. ευρώ αφορούν στην Ενωσιακή Στήριξη και ποσό 5,3 δισ. ευρώ αφορά στην Εθνική Συνεισφορά. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ο Γερμανός φορολογούμενος μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Θα εισπράξει περισσότερα από όσα θα επιβαρυνθεί για τους λόγους που προαναφέραμε.

Αγαπητή Bild, από όσα ανακριβή έγραψες (ανακριβή γιατί ανέφερες τη μισή αλήθεια όπως προελέχθη) διακρίνω και μία μεγάλη αλήθεια. Θα μπορούσαμε τους ίδιους ευρωπαϊκούς πόρους να τους κατευθύνουμε σε άλλους τομείς, ιδίως τώρα που η ενεργειακή κρίση ταλανίζει όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Θα μπορούσε η κυβέρνηση, για παράδειγμα, να επιδοτήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συσκευών στις στέγες ή προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών. Πράγματι, το να σου μάθουν να ψαρεύεις είναι σημαντικότερο από το να σου χαρίσουν ψάρια.

Αγαπητή Bild, πόσο πιο χρήσιμη θα ήταν η συνεισφορά του συγκεκριμένου άρθρου που δημοσίευσες εάν αναδείκνυε μόνον το ανωτέρω πραγματικό ζήτημα και δεν επιδίδονταν στο συνήθη λαϊκισμό που κατατρέχει όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες δυτικού τύπου; Εκτός εάν το ζητούμενο δεν είναι η ανάδειξη εσφαλμένων πρακτικών, αλλά μόνον η ρηχή απεύθυνση στα ταπεινά ένστικτα του γερμανικού λαού που ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον πιο σκληρό χειμώνα της ιστορίας του λόγω των πράξεων και παραλείψεων των γερμανικών ηγεσιών, τις τελευταίες δεκαετίες…

Διαβάστε το άρθρο στη Μακεδονία

Αγαπητή Bild